Gode vaner er vonde å vende

Gode sparevaner kan ikke læres for tidlig.

Mange unge syns det er vanskelig å forstå personlig økonomi. Det er ikke så rart, fordi det er komplisert å se sammenhengen mellom arbeid, inntekt, sparing og forbruk. Gi barna enkel innføring i deres hverdagsøkonomi. Vis barna hva pengene går til; hva du prioriterer og hva du ikke prioriterer.

Barn med sparebøsse

Hvor kult hadde det ikke vært å sette sparemålet til for eksempel en sykkel eller telefon?

Lommepenger er ofte tema i en barnefamilie. Det å fortelle hva som forventes for å få ukepenger og hva pengene skal brukes til gir barna kunnskap om hva de kan gjøre for å oppnå en betaling for gjennomført arbeid. Vi har laget enn app som hjelper til med å visualisere for barna hvilke oppdrag som ligger for tur. Rydde kjøkkenbordet, ta ut av oppvaskmaskinen, gå ut med søppel og klippe plenen. Du setter avtalt beløp for jobben og barna gir beskjed når jobben er utført. For barna blir dette en innføring i sammenheng mellom arbeid og inntekt. Dere kan sammen bli enige om sparemål. For yngre barn bør sparemålene være lett oppnåelige slik at barna ikke mister fokus. For eldre barn kan sparemålet være større, og arbeidsperioden kan gå over lengre tid.  Større barn vil skjønne at dyrere kjøp trenger lenger sparetid. Brukes pengene til andre ting, tar det lenger tid før målet blir nådd. Dette kan både være morsomt og lærerikt.

http://

appstore1

Google play

Ukepenger vs. månedspenger?

Når barna blir større kan det være en ide å gå fra ukepenger til månedspenger. Barna må da lære seg å holde igjen forbruket slik at pengene varer måneden igjennom. Snakk med barna om hvordan de skal legge opp forbruket gjennom en måned. Er det større ting som skjer i slutten av måneden, er dette en fin trening!

Sunn og god kortbruk er lurt å gi barna grundig innføring i. Når barna er modne nok til å huske sin egen kode, og har forståelse for penger, vil det være fornuftig å gi barna mulighet til å betale sine ting med sitt eget kort. Det å lære bort at kortet er personlig og at pengene som brukes tas fra egen opptjent lommepenge gir barna en mestringsfølelse. Barna får ett forhold til at kortet faktisk kan bli tomt det også! De eldre barna kan følge med på kortkontoen sin i mobilbanken. De voksne følger barnas forbruksmønster på barnas konto gjennom sine tilganger på nett og mobil.

0b81db3be855ceaad26e6c23eefdd98d

Barn har som oftest tilgang til et nettbrett eller mobil, og ukepenger-appen blir en av flere apper ungene kan engasjere seg i!

Skrevet av Per Gunnar

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *